شبکههای اجتماعی اشباع از تصاویر غیرواقعی با ویرایشهای فراوان است که توجه کاربران را به خود جلب میکند. تجهیزات عکسبرداری گران قیمت در کنار ساعتها کار با نرم افزارهای ویرایشگر از پیش نیازهای اصلی تهیه …
شبکههای اجتماعی اشباع از تصاویر غیرواقعی با ویرایشهای فراوان است که توجه کاربران را به خود جلب میکند. تجهیزات عکسبرداری گران قیمت در کنار ساعتها کار با نرم افزارهای ویرایشگر از پیش نیازهای اصلی تهیه چنین عکسهایی است. اما شاخههای دیگری مانند عکاسی خیابانی وجود دارند که اهدافی متفاوت را دنبال میکنند و از زرق و برق کمتری برخوردار هستند.
عکاسی خیابانی
به صورت ساده میتوان گفت که عکاسی خیابانی به دنبال ثبت لحظات عادی زندگی روزمره افراد در اماکن عمومی، مخصوصا در مناطق شهری است. معمولا این سبک جزئی از عکاسی بیهوا در نظر گرفته میشود که در آن، سوژه اغلب از عکسبرداری اطلاعی ندارد. عدم آگاهی سوژه میتواند موجب ثبت عکسهایی واقع گرایانهتر شود.
افراد یکی از سوژههای اصلی در عکاسی خیابانی به شمار میروند و تمرکز روی احساسات نهفته در فرم صورت آنها، از اهمیت بالایی برخوردار است. چنین اشخاصی اغلب از اعضای عادی جامعه هستند و از حضور دوربین مطلع نیستند؛ در نتیجه اقدام به گرفتن ژست نمیکنند. این موضوع میتواند آثاری مناسب برای عکاسی خبری یا عکاسی تاریخی را نیز فراهم سازد.
در بسیاری از مواقع، عکاسی خیابانی با عکاسی مستند اشتباه گرفته میشود؛ درحالی که هردوی آنها زیر شاخههایی از عکاسی بیهوا محسوب میشوند. اگرچه عکاسی مستند نیز بیشتر در اماکن عمومی انجام میشود؛ اما برنامهریزی قبلی بیشتری برای آن صورت میگیرد، درحالی که عکاسی خیابانی در لحظه رخ میدهد.
مهمترین نکات در عکسبرداری خیابانی چیست؟
مهارتهای مورد نیاز برای عکاسی خیابانی کمی فراتر از اصول اولیه عکاسی و درک مفاهیم عکسبرداری است؛ زیرا اغلب عکسها در اماکن عمومی ثبت میشود و مشکلاتی مثل شرایط نوری نامناسب در بیشتر اوقات همراه عکاسان خواهد بود. همچنین در برخی مواقع، عکاس مجبور به برقراری ارتباط با سوژه میشود؛ پس مهارتهای اجتماعی و روابط عمومی بالا هم حائز اهمیت خواهد بود. باید اشاره کرد که در بسیاری از کشورها، کسب اجازه فرد داخل عکس برای استفادههای تجاری، ضروری خواهد بود.
تجهیزات مناسب یکی دیگر از ارکان اصلی عکاسی خیابان است که در آغاز باید به آن توجه نمود. تصاویر پرتره و عکسهایی با زاویه عریض از متداولترین آثار مرتبط با عکاس خیابانی هستند که لنزهای اختصاصی آنها با هم تفاوت دارند. با این حال برخی لنزها و دوربینها میتوانند برای هر دو مورد مناسب باشند. برای مثال دوربینهای سبک و بدون آینه مثل محصولات لایکا (Leica) محبوبیت بالایی در میان عکاسان خیابانی دارند و تعدادی از بهترین فعالین این حوزه، آثار خود را با دوربینهای لایکا به ثبت رساندهاند.
سرعت عمل بالا، یکی از المانهای ضروری عکاسی خیابانی است که عوامل مختلفی روی آن تاثیرگذار هستند. هرچه با دوربین خود و تنظیمات آن آشنایی بیشتری داشته باشید، دستیابی به پیکربندی مناسب برای شما سریعتر مقدور خواهد بود. در هنگام ثبت عکس منظره، باید گشودگی دیافراگم کمتری استفاده کنید، تا عمق میدان بیشتری در اختیار داشته باشید. در سوی دیگر جهت ثبت عکسهای پرتره به سراغ گشودگی دیافراگم بیشتر بروید تا عمق میدان کمتر و پسزمینه محو را فراهم سازید و تمرکز عکس را روی سوژه قرار دهید. استفاده از سرعت شاتر بالا هم میان عکاسان خیابان رواج دارد؛ زیرا از تاری حرکتی جلوگیری میکند و ایستایی سوژهها را به عکسها اضافه مینماید.
نگاه تیزبین و دقت به جزئیات اطراف از دیگر ویژگیهای یک عکاس خیابانی است. آماده بودن همیشگی دوربین هم میتواند به ثبت لحظههای حساس کمک کند. در هنگام عکاسی بهتر است قید منظرهیاب یا نمایشگر دوربین خود را بزنید و تنها لنز را با تنظیمات صحیح به سوی سوژه بگیرید. این تکنیک میتواند از مطلع شدن افراد اطراف شما هم جلوگیری کند و نتیجه مطلوبتری را به همراه داشته باشید.