چگونه به یک عکاس حرفهای تبدیل شویم؟
بسیاری از افراد به عکاسی به عنوان یک تفریح و سرگرمی نگاه میکنند؛ اما برخی علاقه دارند با یادگیری عکاسی حرفه ای به کسب درآمد از این هنر و بهبود مهارتهای خود بپردازند.
بسیاری از افراد به عکاسی به عنوان یک تفریح و سرگرمی نگاه میکنند؛ اما برخی علاقه دارند با یادگیری عکاسی حرفه ای به کسب درآمد از این هنر و بهبود مهارتهای خود بپردازند. در ادامه به روشهای یادگیری اصولی عکاسی و نکاتی برای ثبت عکسهای جذابتر اشاره خواهیم کرد.
تبدیل شدن به یک عکاس حرفهای کار چندان آسانی نیست و حتی ممکن است در ابتدای راه، کمی غیر ممکن به نظر برسد. اگرچه امروزه دوربین گوشیهای هوشمند پیشرفت زیادی کرده است و تقریبا در جیب هر شخصی پیدا میشود؛ اما هنوز هم تقاضای بالایی برای عکاسان حرفهای وجود دارد و درآمد مناسبی هم برای آن در نظر گرفته میشود.
اگر بخواهیم واقعگرایانه به مسئله نگاه کنیم، باید بگوییم که یادگیری حرفهای عکاسی نسبتا زمانبر است و طی مدت کوتاهی نمیتوان نتیجه چندان مطلوبی بدست آورد. برای یادگیری این هنر روشهای مختلفی وجود دارد که در پایین به برخی از مهمترین مسیرهای آموزش عکاسی حرفه ای اشاره شده است.
گذراندن دورههای عکاسی
برای ماهر شدن در عکاس لزومی به تحصیلات آکادمیک وجود ندارد و میتوان از دورههای غیر رسمی متعددی که به صورت رایگان یا پولی در اختیار علاقهمندان قرار دارد، بهره گرفت. دانشگاههای مختلفی کلاسهای آنلاین در زمینه عکاسی برگزار میکنند و سایتهای آموزش اینترنتی هم محتوای غنی پیرامون عکاسی در خود جای دادهاند.
تحصیل در رشته عکاسی
تحصیل در مقطع کارشناسی عکاسی در چندین دانشگاه ایران امکانپذیر است. دانشجویان این رشته در کنار فراگیری دروس تخصصی حوزه عکاسی میتوانند مهارتهای متناسب با بازار کار این رشته را هم بیاموزند. همچنین رشتههای مختلفی مثل عکاسی صنعتی، تبلیغاتی، علمی، خبری و… پیش روی دانشجویان عکاسی قرار دارند که افراد میتوانند با توجه به علاقه و تقاضای بازار به سراغ هر یک از آنها بروند.
در حال حاضر کارشناسی عکاسی شامل ۳۲ واحد دروس پایه، ۲۳ واحد دروس اصلی و ۵۶ واحد دروس تخصصی میشود. همچنین ۱۰ واحد اختیاری هم در برخی از دانشکدهها در حال ارائه است. نباید فراموش کنیم که تحصیل در این رشته نیازمند وقت آزاد و شرکت در کنکور است؛ به همین دلیل شاید فراگیری دورههای حضوری یا مجازی عکاسی گزینه بهتری برای بسیاری از افراد باشد.
استخدام به عنوان کارآموز عکاسی
اگر شور و اشتیاق زیادی برای عکاسی دارید و از وقت آزاد مناسبی هم بهرهمند هستید، میتوانید به سراغ کارآموزی در نزد عکاسان حرفهای بروید. با انجام این کار نه تنها تکنیکهای عکاسی را یاد میگیرید؛ بلکه میتواند مهارتهای اجتماعی خود را هم تقویت کنید.
بسیاری از آژانسهای عکاسی به دنبال کارآموز یا دستیار هستند؛ اگرچه ممکن است حقوق چندانی برای متقاضیان در نظر نگیرند. بهتر است قبل از ورود به این عرصه، کمی پیرامون عکاسی مطالعه داشته باشید تا بتوانید پاسخ سوالات ایجاد شده را در طی دوره کارآموزی پیدا کنید. در سوی دیگر روی عملکرد کسب و کارهای مرتبط با عکاسی و نحوه تعامل آنها با مشتریان تمرکز کنید تا در آینده تجربه کافی برای راهاندازی کسب و کار خود را داشته باشید.
نکات مهم برای عکاسی حرفه ای
شاید بسیاری از علاقهمندان به عکاسی تمایلی به کسب درآمد از این حرفه نداشته باشند و تنها بخواهند تصاویر جذابتری را به ثبت برسانند. دورههای آنلاین برای چنین افرادی مناسب است؛ اما میتوانند با رعایت برخی نکات در کوتاه مدت شاهد بهبود مهارت خود نیز باشند. در ادامه به بعضی از این نکات اشاره خواهیم کرد.
۱. در اصول ابتدایی حرفهای شوید. منظور از اصول ابتدایی عکاسی، نحوه کار با دوربین نیست؛ بلکه باید به سراغ مفاهیم اولیه اما مهم مثل اکسپوژر، عمق میدان، نورپردازی و شرایط نوری بروید. اینترنت محل بسیار مناسبی برای یافتن مطالب آموزشی رایگان پیرامون مباحث گفته شده است.
۲. به دنبال تجربیات دیگران باشید. عکاسانی که به صورت حرفهای به این شغل میپردازند، منبع ارزشمندی از تجربیات هستند که کسب کردن آنها به تنهایی نیازمند زمان زیادی خواهد بود. یکی از مزیتهای گذراندن دورههای حضوری عکاسی این است که میتوانید ارتباط مستقیمی با اساتید داشته باشید و سوالات خود را با آنها در میان بگذارید. اگر از دوستان یا آشنایان هم کسی به عکاسی حرفهای میپردازد، میتوانید از آنها کمک بگیرید.
۳. به دنبال یک حوزه خاص باشید. زمینههای مختلفی برای عکاسی وجود دارد؛ اما با انتخاب یک حوزه خاص قادر خواهید بود خود را متمایز از دیگران جلوه دهید. پس بهتر است در ابتدا علاقهمندی خود را پیدا کنید و در ادامه آموزشهای لازم را برای آن فرا بگیرید. اگر هم به دنبال کسب درآمد هستید، بهتر است انعطافپذیری بالایی از خود نشان دهید. برای مثال ممکن است علاقه شما به سمت عکاسی پرتره باشد، اما درآمدزایی در این زمینه کمی دشوار است. به جای آن میتوانید در عکاسی عروسی هم حرفهای شوید که درآمد نسبتا بالایی دارد.
۴. تجهیزات خود را با دقت انتخاب کنید. همانطور که میدانید، تجهیزات حرفهای عکاسی از قیمت بالایی برخوردار هستند و در اختیار داشتن تمامی آنها هزینه هنگفتی در پی خواهد داشت. بهتر است بعد از مشخص کردن زمینه فعالیت خود، اقدام به خریداری تجهیزات متناسب با آن حوزه نمایید که کاربرد بیشتری خواهند داشت. سرمایهگذاری روی دوربین و لنز با کیفیت میتواند در آینده نتیجه مطلوبی به همراه داشته باشد. همچنین از ابزارهای ویرایش حرفهای و رایانه قدرتمند نیز غافل نشوید. اگر هم بودجه محدودی دارید، میتوانید به دنبال تجهیزات دست دوم بگردید.
۵. پورتفولیوی حرفهای داشته باشید. اگر به دنبال نشان دادن مهارت خود به دیگران هستید و میخواهید با سایر عکاسان حرفهای ارتباط برقرار کنید، بسیار مهم است که یک پورتفولیوی حرفهای از آثار خود بسازید. سعی کنید عکسهایی که در یک زمینه خاص هستند را برای پورتفولیو انتخاب نمایید؛ اما از تنوع میان آنها هم بهره بگیرید. در صورتی که میخواهید اطلاعات بیشتری درباره پورتفولیو و ساخت آن کسب کنید،
۶. زمان بیشتری را به تمرین کردن اختصاص دهید. دانش تئوری ضامن ثبت عکسهای حرفهای نیست؛ بلکه برای عکاسی حرفه ای باید تمرین زیادی داشته باشید. اینگونه میتوانید در کنار بهبود مهارتهای قبلی خود، با تجهیزات و شرایط مختلف هم بیشتر آشنا شوید. تعیین جدول زمانی و داشتن برنامه برای عکاسی کمک تاثیر بسزایی روی افزایش انگیزه و پیوستگی تمرینات خواهد داشت.